A fejfájás 7 kevéssé ismert típusa

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A migrének egyötöde sokkal szokatlanabb és aggasztóbb, mint az átlagos fejgörcs, pedig már önmagában az is elég kellemetlen. A kevéssé ismert migréntípusokat mutatjuk be.

A különlegesebb migréneket specifikus mellékhatások kísérik, így azok ismeretében pontosan lehet diagnosztizálni és kezelni a későbbi eseteket - ez az egyetlen jó hírünk. De nézzük, hányféleképpen kínozhat a speciális fejfájás.

Retinális migrén

A retinális migrén velejárója a vizuális zavar: lehet szó vakfoltról, vakságról, villódzásról vagy szikrázásról is. Ha erre nem akarunk gyógyszert szedni, akkor első körben érdemes kiszűrni a lehetséges okokat: túl kevés vagy túl sok alvás, stressz, bizonyos illatok, ételek vagy alkohol. Nem gondolunk rá, de akár az is kiválthatja, ha étkezéseinket kihagyjuk vagy túlzottan elcsúsztatjuk. Ha gyógyszert akarunk szedni, a verapamil, nortriptyline vagy topiramate hatóanyagú szerek segíthetnek.

Hemiplégiás migrén

6 természetes módszer migrén esetére

A fejfájás sajnos bármikor ránk törhet, kellemetlen perceket és komoly fájdalmakat okozva. A migrén még ennél is sokkal rosszabb, és azonnali beavatkozást kíván. A következő természetes megoldások gyors segítséget ígérnek, kattintson!

A fejgörcsöket még rosszabb tünetek is kísérhetik: a hemiplégiás migrén során testünk egyik fele például egy időre teljesen lebénulhat - ez lehet, hogy tovább tart magánál a migrénnél is. Mindez gyerekeknél gyakoribb, és annyira komplex tünetegyüttesről beszélünk, hogy diagnosztizálni sem könnyű. Ha ilyet tapasztalunk magunknál vagy környezetünkben, forduljunk azonnal orvoshoz, mivel ezen fejfájás tünetei hasonlíthatnak a stroke-hoz is. Ilyenkor az orvos kalciumgátlót is adhat, hogy csökkentse a migrének gyakoriságát és intenzitását.

Baziláris migrén

A baziláris migrénnél a migrénaurával együtt jár legalább kettő a következő tünetek közül: beszédzavarok, szédülés, fülcsengés vagy fülzúgás, kettős látás, járászavarok és/vagy tudatzavar. Ha ezt kezelni kell, akut esetekben NSAID-okat (nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket) kaphatunk, preventív gyógymód esetén verapamil, topiramate vagy lamotrigine hatóanyagú gyógyszerek jöhetnek szóba.

A migrénes fejfájásnak is több változata van

A migrénes fejfájásnak is több változata van


Okuláris migrén

Az okuláris migrének gyakran fájdalommentes, időleges látászavarokkal járnak együtt: érezhetjük úgy, mintha egy törött üvegen néznénk keresztül vagy egy egyre nagyobb vakfolt is kerülhet a szemünk elé, ami élesen villódzik vagy hullámos vonalakat vet elénk. Ezen tünetek általában fél óráig tartanak, utána elmúlnak. Ha egy látászavart követően jelentkezik csak a fejfájás, akkor az egy hagyományos migrén egy aurával, nem pedig okuláris migrén. Tény, hogy egy okuláris migrén kifejezetten rémisztő tud lenni, ám amilyen ijesztő, annyira ártalmatlan. Gyógyszer és beavatkozás nélkül 20-30 perc alatt önmagától elmúlik.

Menstruációs migrén

A fájdalom és a hangulatváltozások mellett még a menstruációs migrén is megkeserítheti a nők életét. A migrénekkel küszködő nők mintegy 60 százaléka állítja azt, hogy a migrének leginkább menzesz közben jelentkeznek náluk: a hormoningadozások miatt ilyenkor a leggyakoribbak és a legerősebbek. Ha ezt kezelni akarjuk, kezdjünk neproxint szedni pár nappal a migrén becsült jelentkezése előtt és szedjük öt napon át a ciklus közben. Ha ezzel nem járunk sikerrel, érdemes NSAID-at szedni vagy beszéljünk orvosunkkal és kérjük meg, hogy írjon fel nekünk valami hatásosabb szert.

Abdominális migrén

Az abdominális migrén főként a gyerekekre és a serdülőkorúakra jellemző és azt jelzi, hogy a felnőttkorban migrénes fejfájások várhatóak. Ezen gyerekkori migrének sajnálatos velejárója a hányinger és a hányás, amely gyakran erős köldöktáji fájdalommal jár együtt - ezen rohamokhoz pedig sokszor nem is társul a fejfájás. Ezen rohamok sajnos rendszeresen jelentkeznek. Ezek ellen érdemes kis dózisban béta-blokkolókat szedni, amelyek csökkentik a későbbi migrének gyakoriságát, a többi hatás ellen pedig érdemes a hagyományosabb migréngyógyszerekhez fordulnunk.

Vesztibuláris migrén

Akinek volt már migrénje, pontosan ismeri, hogy milyen az ezt kísérő hányinger, fény- és zajérzékenység és fájdalom. A migrénes páciensek 30-60 százaléka azonban szédülésre és extrém mozgásérzékenységre is panaszkodnak, ezen páciensek mintegy egyötöde olyan erős szédülést is megélhet, hogy az ájulás sem ritka náluk. Míg náluk a migréngyógyszerek természetesen segíthetnek és ajánlottak is, a szakorvosok azt javasolják, hogy járjanak fizikai terápiára és erősítsék egyensúlyérzéküket.
Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30061

További dietetikus magánrendelésekért kattintson!

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag