A derékfájdalom enyhíthető csoportterápiával

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

pszichológia, fájdalomcsillapítás

A "beszélgetős terápia"  egy olcsó, hatékony módszere a deréktáji fájdalmak kezelésének - mutatta ki egy brit kísérlet.

Alsó háttáji fájdalom

Alsó háttáji fájdalom

A pozitív hatás még egy évvel a hatrészes terápia vége után is kimutatható - jelentette a The Lancet. A résztvevő 600 betegnek felajánlották a hagyományos háziorvosi ellátást, fájdalomcsillapító gyógyszerekkel együtt. A foglalkozásokat úgy alakították ki, hogy elűzzék a hátfájdalommal és fizikai aktivitással kapcsolatos negatív hiedelmeket és, hogy segítsenek a betegeknek jobban karban tartani állapotukat.

A deréktáji fájdalom az egyik leggyakoribb panasz, amivel a betegek felkeresik a háziorvost. Általában azt tanácsolják nekik, hogy mozogjanak sokat, szükség esetén fájdalomcsillapítókat kapnak, vagy más kezelési módszereket ajánlanak, mint például az akupunktúra.A tanulmányhoz 400 hagyományosan kezelt betegnek ajánlottak fel a hat csoportterápiás foglalkozást, 200 pedig standard kezelést kapott.

Nyaki fájdalom

Nyaki fájdalom
Egy éven keresztül figyelték meg őket. A foglakozások alapvetően nagyjából a kognitív viselkedésterápia módszere köré épültek. Megbeszélték a fizikai aktivitással kapcsolatos gondolatokat, a hátfájdalommal és a korlátozással kapcsolatos negatív élményeket és relaxációs technikákat gyakoroltak. A másfél órás foglalkozások során arra is kitértek, hogy segítsenek legyőzni azt a "félelmet", hogy fájdalmat okoznak maguknak, és hogy miként élhetnek újra aktív életet a kiújulás elkerülése mellett.
Egy évvel később a terápiában részt vett emberek eredményei sokkal jobbak lettek a fájdalmat és mozgáskorlátozottságot felmérő kérdőíveken.

A költségek szempontjából a csapat relatíve olcsónak találta a terápiát, ha számításba vették az életminőség javulását, és jobbnak is bizonyult érték szempontjából, mint például az akupunktúrás kezelés. A Warwick és Oxford Egyetem kutatói elmondták, hogy a hosszú távon is hatékony kezelések "megfoghatatlanok" a deréktáji fájdalmak esetében.

A gerinc anatómiája

A gerinc anatómiája
A tanulmány szerzője, Zara Hansen, a Warwick Egyetem kutatója elmondta, az egészségügyi dolgozók (beleértve a fizikoterapeutákat, pszichoterapeutákat és nővéreket) néhány nap alatt elsajátíthatták a foglalkozások vezetésének menetét.

"Ebben az izgalmas az, hogy a sok hátfájdalom-kezeléstől kapunk egy jóleső érzés-faktort. A kezelés alatt a betegek jobban lesznek, de ennek hatása csak rövid ideig tart. Mindezek ellenére kimutattuk, hogy hat hónapon át javult az állapotuk, és egy évig megmaradt a hatása, ahogy a betegek megtanulták karban tartani az állapotukat." A csapat most egy olyan projekten gondolkodik, mellyel az ország más területére is eljuttathatnák a programot. Dr. Graham Davenport, A Királyi Háziorvosi Kollégium tagja elmondta, a krónikus hátfájdalom egy elképesztően gyakori betegség, melyre ez a terápia különösen hatékony lehet. "Mindössze az emberek hitét kell megerősíteni. Ez egy kiváló és nagyon érzékeny kezelés, a problémát mindig a szakemberek kiképzése jelenti, de ha ezt le tudnánk győzni, az nagyszerű lenne."

Animáció: HáziPatika.com

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag