7 jel, hogy a súlyunk megszállottjai vagyunk

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A napi többszöri mérlegre állás, a kalóriaszámolgatás és a legújabb diéták követése mind annak a jele, hogy kelleténél többet foglalkozik a súlyával.

Ha azt gondolnák, hogy az evészavar csak tini lányokra jellemző, akkor nagyon is tévedünk. Egyre több középkorú nő válik a testsúlya rabjává - állítja Adrienne Ressler, az Egyesült Államok egyik legnagyobb evési rendellenességekkel foglalkozó szervezetének munkatársa.

Tudja, mennyi az ideális testsúlya? Oldalunkon egyszerűen kiszámolhatja!

Folyton a kalóriákat számolgatjuk

Az étkezéseink naplózása jó módja lehet annak, hogy elkerüljük a felesleges rágcsálást. Ugyanakkor a folytonos kalóriaszámolgatás elvonhatja a figyelmünket az ételekben lévő fontos vitaminokról, ásványi anyagokról.

Stacey Rosenfeld, a nők étkezési zavarait kutató klinikai pszichológus úgy véli, hogy csupán egy halvány vonal választja el a kalóriaszámolgatás az evési rendellenességtől. Így ha már átléptük azt a bizonyos halvány vonalat, akkor inkább fókuszáljunk a rendszeres, változatos és egészséges táplálékbevitelre az állandó kalóriaszámlálgatás helyett.

A karcsúság gyógyír minden bajra

A tükör előtt állva csak arra tud fókuszálni, hogy mit változtatna meg magán? Komoly önértékelési zavarhoz vezethet, amennyiben csak a kinézetével kapcsolatos hibákra koncentrál és úgy gondolja, hogy a külseje teljesen beskatulyázza az életét.

"Ha sovány lehetnék, akkor minden más a helyére kerülne az életemben" - hangozhat el gyakorta az evészavarral küzdők fejében ez a mondat. Nem a feleslegesnek vélt kilóktól való megszabadulás hoz új magánéleti vagy munkahelyi lehetőségeket, hanem épp ellenkezőleg, a súlykontroll háttérbe szorítása, teljes elhagyása hozhat változást - hívja fel a figyelmet Bonnie Brennan.

Feketén és fehéren látunk mindent

Brokkoli jó, krumpli rossz. "Minél gyakrabban kategorizálunk így ételeket, annál valószínűbb, hogy saját magunkkal szemben is ilyen kritikusak leszünk. Az ételek jó vagy rossz kategóriába sorolása túlzottan nagy jelentőséget ad a táplálkozásnak" - állítja Christine Peat, a North Carolina egyetem pszichiátriai tanszékének egyetemi adjunktusa.

Nyilvánvalóan nem ajánlatos teletömni magunkat cukorkákkal és gyors ételekkel, de tisztában kell vele lennünk, hogy az ételek nem eredendően rosszak vagy jók. Ha egyre több élelmiszert teszünk tiltólistára a már kóros kategorizálásunk miatt, az teljes mértékben ellentmond az egészséges és változatos táplálkozás szabályainak.

Ha egy nő gyakorta mérlegre áll az szoros összefüggésben van a kényszeres testtömeg-kontrollal

Ha egy nő gyakorta mérlegre áll az szoros összefüggésben van a kényszeres testtömeg-kontrollal

Egy nap többször is mérlegre állunk

Minden étkezés előtt és után is megméri magát vagy próbálja úgy ráállni a mérlegre, hogy az kevesebbet mutasson? Ezek a kényszeresség jelei, amely a későbbiekben még rosszabbodhat is. Egy 2012-es tanulmány szerint, ha egy nő gyakorta mérlegre áll az szoros összefüggésben van a kényszeres testtömeg-kontrollal, a depressziós tünetekkel és az önértékelési zavarral.

"Hacsak nem orvosilag előírt, hogy minél gyakrabban mérjük magunkat, akkor egyszer egy héten tökéletesen elég mérlegre állnunk. Ezt tegyük reggelente, közvetlenül azután, hogy meglátogattuk a mellékhelyiséget és azelőtt, hogy nekikezdenénk a reggelinek " - állítja Bonnie Brennan, az evési rendellenességgel foglalkozó denveri központ igazgatója.

Inkább begubózik

Egyre kevesebbet mozdul ki, mert attól tart, hogy az majd rossz útra téríti és elcsábul egy cukros édesség vagy zsíros sült krumpli láttán. A tudatos elszigetelődés kóros tünet lehet és egyáltalán nem egészséges. "Ha elzárja magát a külső ingerektől, akkor a saját önbecsmérlő gondolatai áldozatául eshet." - mondja Adrienne Ressler.

Az önértékelésünk és testképünk legfontosabb alakítói a barátok, a család véleménye. Pontosan ezért lényeges a társas interakció, a rendszeres kimozdulás és beszélgetés. Egy "aggódom érted" kezdetű baráti beszélgetés ráébreszthet bennünket arra, hogy rossz irányba haladunk.

Apró darabokra vágja az ételt

Nem érhet össze két különböző étel a tányérján, vagy csak kisméretű evőeszközöket használ, hogy kevesebbet egyen, netalántán mindent kis darabokra vág és legalább tízszer meg kell rágnia, mielőtt lenyeli. Az ehhez hasonló evési rituálék túlzott kontrollt gyakorolnak az étkezések felett és már átlépik azt a vonalat, amit egészséges és tudatos táplálkozási szokásnak nevezhetnénk.

Trükkök evés helyett

Rágózás, töménytelen mennyiségű vízivás vagy dohányzás, hogy elnyomjuk az éhségérzetet. Esetleg folyton a legújabb diéta trendeket követjük, hogy okot adjunk a koplalásra és önmegtartozásra. "Később komoly betegségekhez vezethet a természetes éhség ingerek elfojtása, megkerülése az ehhez hasonló technikákkal" - figyelmeztet Rosenfeld. Lehet, hogy úgy érzi már nem éhes, mert megivott egy cukormentes üdítőt vagy rágót rágcsált, de ezzel még nem vitte be a szervezete egészséges működéséhez szükséges tápanyagokat. Semmiképp ne koplaltassuk magunkat!

Azért együnk, hogy éljünk és ne azért éljünk, hogy együnk! Figyeljünk oda étkezéseinkre, hogy elérjük a kívánt testsúlyt vagy megtarthassuk azt, de ezt ne minden áron tegyük.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Balogh Eszter
táplálkozástudományi szakember
Kérdezek tőle

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag