Vesicoureteralis reflux tünetei és kezelése

 Dr. Király Balázs

 

 Dr. Lakatos Anna

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a vesicoureteralis reflux?

A vesicoureteralis reflux (ejtsd vezikoureterális, a latin hólyag vesica és a szintén latin ureter - húgyvezeték szóból) közismert rövidítéssel, s továbbiakban VUR alatt azt az állapotot értjük, amikor a vizelet a hólyagból a vesék felé visszaáramlik a húgyvezetékeken keresztül. Jelentőségét az adja, hogy a gyermekkori húgyúti fertőzések jelentős részénél ez áll a háttérben. Egyes adatok szerint újszülötteknél a VUR gyakorisága elérheti a 9-10 százalékot is. Az ultrahangos szűrések bevezetésével legtöbbször már tünetmentes állapotban felfedezik fel, így számos komolyabb fertőzés és annak következményei is megelőzhetők.

A vesicoureteralis reflux előfordulása

A VUR gyakorisága életkoronként változó, hisz a hólyagfal fejlődése, érése során a visszafolyás enyhülhet, sőt megszűnhet. Az újszülöttkorban az élettani sajátosságok miatt tapasztalt 9-10 százalékos gyakoriság 10 éves korú gyermekek között már jócskán 1% alatt van. Ezzel párhuzamosan csökken a szerepe a húgyúti fertőzések kialakulásában is. Csecsemőkorban 70 százalékban, a 10 éves korosztályban már csak 10 százalékban áll a fertőzés háttérben vizelet-visszaáramlás. A VUR különböző fokú lehet, természetesen a leggyakoribbak az I.-II. fokú, legenyhébb refluxok, míg a legsúlyosabb, V. fokú visszafolyás szerencsére nagyon ritkán fordul elő.

A vesicoureteralis reflux okai

A VUR lehet veleszületett (primer VUR) vagy szerzett (szekunder VUR). A veleszületett reflux oka a húgyvezeték hólyagba szájazó szakaszának gyengesége. Szabályos hólyagműködés során a hólyagban kialakult nyomás a húgyvezeték szájadékát szelepszerűen lezárja, megakadályozva a vizelet visszaáramlását. Ha ez a szelep nem zár rendesen, akkor a húgyhólyagban kialakuló nyomástól függően visszafolyást - refluxot lehet észlelni.

Szerzett VUR kóros vizeletürülés során alakulhat ki. Ha valamilyen ok miatt tartósan megnő a hólyagban a nyomás, például húgycsőszűkület miatt, akkor a szelepek funkciója fokozatosan romlik. Ha a hólyag bonyolult idegi szabályozása sérült, tehát a hólyag megfeszülése és ellazulása nem kellő mértékű, szintén kialakulhat reflux. A hólyagfal gyulladása során általában átmeneti, a fertőzés súlyosságától függően 3-4 hétig tartó reflux alakulhat ki.

A vesicoureteralis reflux diagnózisa

A VUR mai ismereteink szerint legbiztosabban az úgynevezett mictios cysto-ureterographias, rövidítve MICU vizsgálattal állapítható meg. A vizsgálat során vékony katéter segítségével kontrasztanyagot juttatnak a hólyagba, majd a kontrasztanyagtól feszülő, telt hólyagot röntgenkészülékkel "lefényképezik". VUR esetén a fent leírt fokozatok szerint kirajzolódik a húgyvezeték és a vesemedence is. A mictios (magyarul vizelés alatti) szó a vizsgálat nevében arra utal, hogy a vizelés során még jobban feszülő hólyagról is készítenek röntgenfelvételt, mivel az enyhébb esetek csak ilyenkor válnak láthatóvá.

A katéterezés miatt az MICU vizsgálat minimális fertőzésveszéllyel jár, ezért azt megpróbálják különböző egyéb vizsgálatokkal helyettesíteni, pl. ultrahangos, illetve izotópos (szcintigráfiás) vizsgálattal, de a mai napig is a MICU tekinthető a biztos diagnosztikai eljárásnak..

A vesicoureteralis reflux tünetei, kórlefolyása

A VUR-nak specifikus tünete nincs, azonban reflux mellett jóval gyakoribbak a felső húgyúti fertőzések, hiszen a hólyagba került kórokozók könnyebben jutnak a vesemedencébe, gyakran a vese állományát maradandóan károsítva. A vesében a visszatérő fertőzések miatt hegesedések jöhetnek létre. A hegesedett veseállomány már működésképtelen. Az ultrahangos vizsgálat elterjedése, valamint az egyéb képalkotó vizsgálatok rohamos fejlődése óta szerencsére a VUR-t időben fel lehet ismerni, és így a komolyabb vesekárosodást meg lehet előzni arra alkalmas kezeléssel.

Ha súlyos a VUR, fertőzés nélkül, pusztán a visszaáramló vizelet okozta mechanikai hatás miatt károsodhat a veseállomány. A VUR súlyosságát a visszafolyás mértéke alapján 5 fokozatra oszthatjuk:

I. fokú reflux esetén a vizelet visszafolyás csak a húgyvezeték mentén tapasztalható, de tágult szakaszok nincsenek.

A II. fokú refluxnál már a vesemedence is telítődik, de tágulás még itt sincs.

A III. fokú VUR-nál a visszaáramlás mellett enyhe vagy közepes tágulat is látszik.

IV. fokú a refluxról beszélhetünk, ha a húgyvezeték kanyargós, jelentősen tágult, a vesemedence szerkezete is megváltozik, és végül
V. fokú VUR-ról beszélünk, ha a fentiek mellett a vizelet a nagy nyomás miatt a veseállományba is behatol, ott a veseállomány pusztulását, hegesedést okoz..

Kezelés, megelőzés

Az enyhébb fokú (I-II) VUR esetén a fertőzéses szövődményeket kell elhárítani, mivel a refluxok jelentős része spontán megszűnik. A kezelésre antibiotikumokat használnak. A vizelet sterilen tartható hosszú ideig, akár 1-2 évig adott kis dózisú antibiotikummal. A nem kívánt mellékhatások kivédésére a kezelés mellett mindenképpen javasolt valamilyen élőflórás készítményt - joghurtot, kefírt vagy gyógyszert - fogyasztani. Az antibiotikumok ugyanis a szervezet számára hasznos baktériumokat, a normál bélflórát is kiirtják, ezt kell valahogy pótolni. Ha súlyosabb a VUR, illetve anatómiai elváltozás okozza, akkor már sebészi beavatkozásra van szükség. Manapság egy folyamatos fejlesztés és tökéletesítés alatt álló, minimális veszéllyel járó, ún. endoszkópos, sebészi metszés nélküli eljárást alkalmaznak első lépésként. A beavatkozás során a húgyvezetékek beszájadzásai mellé, a hólyag nyálkahártyája alá fecskendeznek egy rugalmas, de tartósan alaktartó anyagot, mely a hólyagban kialakuló nyomás hatására a nyíláshoz feszül, szelepként lezárva a visszafolyás útját. A műtétet gyermekkorban altatásban végzik. A hólyagba vezetett cső (endoszkóp) segítségével juttatják a speciális anyagot a nyálkahártya alá. Ez a beavatkozás gyorsan, különösebb veszély nélkül elvégezhető, és sikertelenség esetén újra alkalmazható. Ha ezzel végképp nincs esély a megoldásra, akkor jön csak szóba a klasszikus sebészi megoldás, mely során hasi metszésből tudják a húgyvezetéket új helyre szájaztatni.

Kategória: Vese és húgyutak betegségei

Orvost vagy magánrendelőt keresek Vesicoureteralis reflux kezelésére! További kérdésem van Vesicoureteralis reflux témában
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +19 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, csak kisebb esőre, záporra számíthatunk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag