Vesemedencerák tünetei és kezelése

Legútóbb frissült: 2016.11.03.15:30

Szabó Emese

 Szabó Emese

 

dr. Telekes András onkológus szakorvos

 dr. Telekes András onkológus szakorvos

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a vesemedencerák?

A vesemedence-daganatok a vesemedence hámjából, más szóval nyálkahártyájából indulnak ki, és mivel ez a hám más szövettani típusba tartozik, mint a vese többi része, a belőle kiinduló rákot is más módon is kell kezelni, mint a többi vesetumort. Az azoknál alkalmazott biológiai kezelések például nem használhatóak a vesemedenceráknál.

A vesemedencerák előfordulása

A vese daganatai nagyon ritkák, 100 ezer emberből ötöt-nyolcat érintenek, ennek pedig csak kb. 10 százaléka a vesemedencerák. Utóbbi azt jelenti, hogy egymillió emberből 5-8 lehet vesemedencerákos. A vesemedencerák jellemzően 55 éves kor felett jelentkezik, azt megelőzően extrém ritka. Mivel a férfiak általában többet dohányoznak és kevésbé figyelnek oda magukra, mint a nők, gyakrabban érinti őket ez a ráktípus.

A vesemedencerák okai

Nem tudni, miért alakul ki vesemedencerák, csak sejthető, hogy mi áll a hátterében: mivel a bélrendszerhez hasonlóan a vese is salakanyagokat választ ki, a vizeletben, és így a vesében is sok mérgező anyag van. Ezek állandóan érintkeznek a vese nyálkahártyájával, így ha például valaki dohányzik, és emiatt az átlagosnál is több méreganyag van a vizeletében, nő a kockázata. Esetükben nem csak a vesemedence-daganat, hanem a hólyagdaganat is gyakoribb. Tudjuk azt is, hogy a vesemedencerákra való hajlam nem örökölhető, a betegségnél nem figyeltek meg családon belüli halmozódást.

A vesemedencerák tünetei

Vesemedencerákra elsősorban a vérvizelés utalhat, így ha ilyesmi jelentkezik, minden urogenitális daganatot ki kell zárni, beleértve az urétert, tehát a húgyvezetéket és a hólyagot is. A véres vizelet mellett árulkodóak lehetnek az amúgy vesekőre jellemző vesetáji görcsök is. Utóbbi miatt ezeket a jeleket nagyon komolyan kell venni, pláne ha a vesetáji görcsök ismétlődőek. Ha ugyanis vesekőről van szó, akkor azt minél hamarabb szét kell zúzni, ha pedig tumorról, akkor kezelését mihamarabb meg kell kezdeni, lévén a beteg túlélési esélyei annál jobbak lesznek.

A vesemedencerák egyik tünete lehet a vesetáji görcs

A vesemedencerák egyik tünete lehet a vesetáji görcs

A vesemedencerák diagnózisa

Tumorgyanú esetén a képalkotó vizsgálatok minimum CT-t, de inkább MRI-t jelentenek - ilyenkor az ultrahang már nem elegendő. Ha a képalkotó vizsgálatok tumor gyanút igazolnak, akkor szövettani vizsgálatra van szükség, amelynek mintavétele műtéti úton történik. Erre mindenképp szükség van, mert ugyan a képalkotó vizsgálat már 95 százalékban igazolja betegséget, de pusztán erre alapozva a vesét még nem távolítják el.

Abból először csak műtéti úton vesznek fagyasztott metszetet, amelyből a patológus 10 perc alatt megmondja, hogy daganat-e vagy sem. Ha rákról van szó, akkor annak típusától függően kiveszik a teljes vesét és a vizeletelvezető rendszert. Ritka, hogy a daganat mind a két vesét érintené, inkább csak az fordul elő - de az is csak ritkán -, hogy a másik vese évekkel később lesz érintett.

A vesemedencerák kezelése

A vesemedencerák kezelése minden esetben műtéti, a beteg vese teljes eltávolítását jelenti. A vesetumornál alkalmazott biológiai kezelések nem használhatóak a vesemedence-tumorra, bár az utóbbi időben már vannak olyan adatok, amelyek szerint ezek között vannak olyanok, amelyek ez esetben is hatásosak lehetnek. Ezekkel azonban még tartanak a klinikai vizsgálatok.

A vesemedencerák gyógyulási esélyei

Ha a betegséget időben felfedezik, nagyon jók a gyógyulási esélyek, áttét esetén viszont elég rosszak. Ma a betegek 95 százaléka ebbe hal bele bármilyen daganatnál.

A vesemedencerák megelőzése

Mivel a pontos kiváltó ok nem ismert, nincs mód a biztos megelőzésre, bár a dohányzás kerülése biztosan segíti azt. Fontos az is, hogy az emberek eleget igyanak, az ugyanis jó, ha a vizelet nem annyira koncentrált, a méreganyag nem dúsul fel benne annyira, hogy hatása irritáló lehessen a vese nyálkahártyájára nézve. Fontos az is, hogy az apró tüneteket is komolyan vegyék, pláne ha azok ismétlődnek.

Szövődmények

Az egyoldali veseeltávolításnak szövődménye általában nincs, a másik vese teljesen átveszi a feladatát, a legrosszabb esetben idővel hipertrófizál és nagyobb lesz. Ez azonban jelentősebb életminőség-romlást nem jelent. A műtétnek egyedül sebészeti szövődményei lehetnek. A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Telekes András onkológus szakorvosnak, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház osztályvezető főorvosának.

Kategória: Tumoros megbetegedések

Orvost vagy magánrendelőt keresek Vesemedencerák kezelésére! További kérdésem van Vesemedencerák témában
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Dr. Apostol Évabőr-nemigyógyász-kozmetológus szakorvos


Kérdezek tőle

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag