Robbanó fej szindróma tünetei és kezelése

Legútóbb frissült: 2014.09.01 14:06

Szabó Emese

 Szabó Emese

 

dr. Vida Zsuzsanna neurológus szakorvos

 dr. Vida Zsuzsanna neurológus szakorvos

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a robbanó fej szindróma?

Robbanó fej szindróma alatt azt értjük, amikor az érintett éjjel robbanásérzésre, ijesztő hanghatásra ébred. A betegek úgy érzik, a hang belülről, nem pedig kívülről érkezik.

A robbanó fej szindróma előfordulása

Rendkívül ritka panaszról van szó, az orvosok ilyesmivel csak nagyon elvétve találkoznak. Ez vélhetően a gyakorlatban is így van, hiszen olyan ijesztő jelenségről van szó, amely miatt a páciensek minden bizonnyal fölkeresnék a rendelőket. A betegséget nem egészen száz évvel ezelőtt írták le először, a rendelkezésre álló irodalmi adatok szerint a tünetek jelentkezési gyakorisága változó. Előfordul, hogy több éjszakán keresztül jelentkezik, de akár több év tünetmentesség is előfordulhat. A betegség gyakrabban jelentkezik akkor, amikor a beteg stresszes és feszült életperiódusban van. (Köztudott, hogy a stressz az alvászavar és számtalan egyéb szomatikus betegségnek is kiváltó oka lehet.)

A robbanó fej szindróma okai

A robbanó fej szindróma konkrét kiváltó oka nem ismert, egyedül a stresszt hozzák vele összefüggésbe, mint sok más alvászavarral is.A robbanó fej szindróma a stresszel hozható összefüggésbe

A robbanó fej szindróma a stresszel hozható összefüggésbe

A robbanó fej szindróma tünetei

A robbanó fej szindróma tünete az, hogy az érintettek éjszaka robbanásszerű érzésre, ijesztő, "belülről érkező" hanghatásra ébrednek. Az érintettek szerint az érzés nem hasonlítható ahhoz, mint amikor például valami leesik a lakásban, és zajt okoz. Mivel ettől a belső hanghatástól a páciensek megijednek, hevesebben kezd dobogni a szívük, pánik- és szorongásérzésük támad. A tünet jellemzően az alvási idő első harmadában jelentkezik.

A robbanó fej szindróma diagnózisa

A diagnózist az orvos a beteg elmondása, beszámolója alapján állítja fel, nem ismert olyan speciális vizsgálat, amivel igazolni lehetne ezt a problémát. Az alváslaborokban elvégezhető alvásvizsgálat számtalan alvásbetegség kizárására illetve, bizonyítására alkalmas, de konkrétan a robbanó fej szindróma esetében nem nyújt segítséget. E problémánál javasolható fül-orr-gégészeti vizsgálat, az esetleges fülészeti ok kizárása céljából.

A robbanó fej szindróma kezelése

A szindróma kezelésére nem létezik gyógyszer, hiszen eleve nem ismert a kiváltó oka. Mivel megjelenésével a stresszt hozzák összefüggésbe, szóba jöhetnek különböző stresszkezelő technikák, pszichoterápia, relaxációs tréning, nyugtató és altató hatású gyógyszerek szedése. Ezeket a módszereket elsősorban akkor érdemes alkalmazni, ha a beteg életmódja stresszes. Szem előtt kell tartani azt is, hogy ez a panasz - különösen tartós fennállás, gyakori ismétlődés esetén - szorongást okoz, amit szintén megfelelően kell kezelni. Fontos megnyugtatni a beteget, tudatosítani benne, hogy nem egy olyan veszélyes betegséggel van dolga, amely egészségkárosodást okoz. Ugyancsak fontos a megfelelő alvási szokások kialakítása, az alváshigiéniai szabályok betartása.

Szövődmények

Ha a panasz ismétlődik, a betegek elkezdenek szorongani a kellemetlen élménytől, ezzel együtt az alvástól is. Emellett a rendszeres ébredés akár alvászavart is kiválthat, aki ugyanis félni kezd a felébredéstől, az eleve nem tud jól aludni.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Vida Zsuzsanna neurológus főorvosnak.

Kategória: Ideggyógyászati megbetegedések

Orvost vagy magánrendelőt keresek Robbanó fej szindróma kezelésére! További kérdésem van Robbanó fej szindróma témában
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

dr. Hang Andrásklinikai szakpszichológus


Kérdezek tőle

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag