Perthes-kór tünetei és kezelése

Legútóbb frissült: 2016.11.25.

Szabó Emese

 Szabó Emese

 

prof. dr. Szőke György gyerekortopéd főorvos, egyetemi tanár

 prof. dr. Szőke György gyerekortopéd főorvos, egyetemi tanár

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a Perthes-kór?

A növekedő csont- és ízületi rendszerben szinte minden növekedési területnél, epifízisnél és apofízisnél kialakulhat csontelhalás, vagy úgynevezett avaszkuláris nekrózis. Amikor mindez a combfej felső végén, annak epifízisében történik, Perthes-kóról beszélünk. Az elváltozás sokszor a combfej, illetve az ízület deformálódásához vezet.

A Perthes-kór előfordulása

A Perthes-betegség általában 4-5 éves korban kezdődik el, de indulhat 12-13 éves korban is. Fiúknál nagyjából háromszor-négyszer gyakoribb, mint a lányoknál. Előfordulásáról pontos adatok nem állnak rendelkezésre, egyedül azt tudják, hogy 10 ezer gyermekből egyet-kettőt érint. Lehetséges, hogy enyhébb esetei nem is ismerik fel.

A Perthes-kór okai

A Perthes-kór pontos kiváltó okát nem ismerik, erről csak elképzelések vannak. Az egyik legelfogadottabb az, hogy az érintettéknél valami miatt keringési zavar alakul ki a combfejben és a combnyak területén, ez eredményezi a csontelhalást. Egyes elméletek szerint az elhalás hátterében véralvadási zavarok is állhatnak, de olyan feltételezések is vannak, amelyek a táplálkozással, életkörülményekkel látnak összefüggést. A csípőt érő tartós mikrotrauma ugyancsak állhat a háttérben, de közvetlenül bizonyítani ezt az elméletet sem sikerült. A Perthes-betegség a jelenlegi adatok szerint genetikailag nem meghatározott, nem figyelték meg egyértelműen családon belüli halmozódását.

A Perthes-kór tünetei

A legelső tünet az, hogy a gyerekek minden előzmény nélkül sántítani kezdenek, fájlalják combjukat, ritkábban a csípőjüket. A fájdalom tompa, a kicsik miatta egyre kevésbé terhelik a lábukat, elkezdenek még jobban féloldalasan sántítani, furcsán járni. Ez a panasz kezdetben pihentetésre megszűnik. Ekkor a csípőt még terhelik a gyerekek, de a visszatérő sántítás miatt a comb és a térd tájékán további panaszok jelentkeznek. Emiatt javasolt az, hogy a kicsiknek a csípőjét is vizsgálják meg minden olyan esetben, amikor tartósan tompa térdtáji vagy afölötti, combtáji fájdalom alakul ki. A betegség az esetek 10-15 százalékában kétoldali is lehet.

A Perthes-kór diagnózisa

A gyakorlott szakorvosok már az első részletes ortopédiai vizsgálat után gyanítják, hogy milyen betegséggel áll szemben, lévén a Perthes-kórnál megfigyelhető sántítás nagyon jellegzetes, a csípő mozgatásakor, forgatásakor pedig további árulkodó jelek figyelhetőek meg. A vizsgálat részeként kétirányú röntgenfelvételt is készítenek a csípőről, azon ugyanis látszik a combfej csontosodási állapota és érintettsége. További képalkotó vizsgálatra, CT-re és MRI-re az esetek nagy részében nincs szükség, a röntgenkép teljesen elegendő. Mivel az érintetteknél a combfej elhalásával, leépülésével párhuzamosan az újraépülés is zajlik, ezt a folyamatot kell a kezeléssel helyes irányba terelni, segíteni.

A Perthes-kór jelei az első ortopédiai vizsgálat során egyértelművé teszik a betegség jelenlétét

A Perthes-kór jelei az első ortopédiai vizsgálat során egyértelművé teszik a betegség jelenlétét

A Perthes-kór kezelése

A kezelés korai diagnózis esetén pihentetést és kíméletet jelent. Ha ez nem elegendő, akkor szükség lehet könyökmankó használatára, tehermentesítésre, vagy néhány esetében tehermentesítő járógépre, egyéb eszközre. Nagyon fontos a csípő státuszának rendszeres ellenőrzése, amennyiben pedig a csípő mozgása beszűkült, intenzív, tartós gyógytornára is szükség van. Indokolt esetben szükség lehet fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre is. A betegség lefolyása jellemzően 3-5 év.

A gyerekeket általában 3-6 havonta ortopédiai szempontból ellenőrizni kell, ilyen időközönként kell megnézni, hogy állapotuk hogyan változik, milyen anatómiai eltérés jelentkezik náluk. Ehhez röntgenképre van szükség, azon ugyanis látszik, hogy a combfej alakja hogyan változik. Az alakváltozás, deformálódás iránya és mértéke mindenképpen jelzésértékű: ha a combfej oldalra elmozdulása, úgynevezett szubluxációja figyelhető meg, vagy a röntgenfelvételen olyan stádium észlelhető, amely ezt igényli, akkor műtétre is szükség van. A beavatkozás után a csípőízületet 4-6 hétre gipszrögzítésben tartják, annak levétele után pedig egészen a felépülésig nagyon fontos a megfelelő gyógytorna.

A Perthes-kór gyógyulási esélyei

Ha a Perthes-betegség viszonylag korán kezdődik, akkor kevésbé fájdalmas és viszonylag jók maradnak a csípőmozgások, akkor kimenetele kedvezőbb. Ha a probléma később, 8 éves kor körül jelentkezik, sokszor erős fájdalommal jár és a csípő nagyobb mozgásbeszűkülését okozza, akkor lefutása kedvezőtlenebb is lehet.

A betegség szempontjából a legjobb kimenetel a teljes gyógyulás, a legrosszabb pedig az, hogy egy nagyon deformált, anatómiailag kedvezőtlen helyzetű csípőízület jön létre. Utóbbi nem feltétlen okoz fájdalmat, viszont korán kialakulhat belőle olyan ízületi kopásos betegség, ami már 40-50 éves korban is csípőprotézist tehet szükségessé.

A Perthes-kór megelőzése

Mivel nem ismert a Perthes-betegség pontos kiváltó oka, nincs mód a megelőzésére sem.

Szövődmények

Súlyos esetben maradandó csípőízületi károsodás maradhat vissza.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük prof. dr. Szőke György gyerekortopéd főorvosnak.

Kategória: Ortopédia

Orvost vagy magánrendelőt keresek Perthes-kór kezelésére! További kérdésem van Perthes-kór témában
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag