Nyelvgyökrák tünetei és kezelése

Legútóbb frissült: 2016.12.12.16:16

 Szabó Emese

 

 dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégegyógyász, klinikai onkológus

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a nyelvgyökrák?

Ha a fej-nyaki területet egy fejjel lefelé fordított F-betűként képzeljük el, akkor a betű fölső része az orrgarat, lentebb a szájgarat, előrefelé pedig a szájüreg található. Az F-betű alsó része az algarat, ami előtt a gége van. Ez a fej-nyaki régió öt nagy területe. A szájgarat felső határa tulajdonképpen a lágy szájpad hátsó folytatása, a garatmanduláktól indul és a hátsó garatfalig tart. A szájgarat része nyelvgyök is, a nyelvgyökrák pedig az ennek állományában kialakuló daganat.

A nyelvgyökrák előfordulása és okai

A nyelvgyökrák leggyakoribb kiváltó oka a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás, akár külön-külön, akár együttesen. A betegségnek egyre gyakrabban áll HPV-fertőzés is a hátterében: ennek a több mint 200 alfajjal rendelkező DNS vírusnak 35-nél több típusa is megfertőzheti a szájüreg, a gége és a nyelőcső területét.

A HPV típusai közül a HPV 16 okoz leggyakrabban nyelvgyökrákot, de egyéb altípusok is kimutathatók a daganatoknál: a legtöbbször a 18, 31, 33, 35, 45, 52, 58-as fordul elő. Ezek ugyanazok a magas kockázatú törzsek, amelyek egyebek mellett méhnyakrákot is okozhatnak. Az Egyesült Államokban ez a daganattípus fiatalokat is egyre gyakrabban érint, sokszor jelentkezik nőknél is. Ezt azért kell kiemelni, mert a nők kevésbé dohányoznak, a fej-nyaki tumorok ellen pedig a hormonok is védik őket valamelyest - viszont úgy tűnik, a HPV okozta tumorok ellen ez kevésbé jelent védelmet.

Ritkábban, de az elhanyagolt szájhigiénia, illetve irritáló anyagok is okozhatnak nyelvgyökrákot. A bételdió, valamint a speciális, szájnyálkahártyán át felszívódó növényi hatóanyagokat tartalmazó kábítószeres kombinációk rágása is eredményezhet ilyen tumort. Az Amerikai Rák Társaság (American Cancer Society) számításai szerint az USA-ban 2016-ban 48330 személynél diagnosztizálták a betegséget.

A nyelvgyökrák tünetei

A nyelvgyökrák első tünetei általában nyelési problémaként jelentkeznek, a fájdalom kevésbé jellemző. A tumor egy idő után idegentestérzést vagy félrenyelést is okozhat. Jellemző, hogy nyelvnyújtáskor a nyelv nem egyenes, az érintettek nem tudják középre kinyújtani, hanem csak valamelyik irányba. Árulkodó a fülbe sugárzó fájdalom is, ami azért jelentkezik, mert ugyanazok az idegek idegzik be a fület, mint a garatot. Ritkábban a felköhögött váladék véres festenyzettsége (pigmentációja) lehet az első tünet.

A nyelvgyökrák diagnózisa

A diagnózis felállítása egyszerű fül-orr-gégészeti vizsgálattal történik. Ennek során vizsgálják a szájüreget és a szájgaratot, akár szabad szemmel, akár tükör segítségével, akár műszeres vizsgálattal, laringoszkóppal. A vizsgálat közben a pácienseknek különböző manővereket is végezniük kell, például nyelniük kell, hangokat kell képezniük. Daganatgyanú esetén szükség van szövettani mintavételre is, amit már jellemzően altatásban végeznek. Utóbbi azért indokolt, mert a nyelvgyöknek nem minden területe érhető el könnyen, egyenes eszközzel például szinte lehetetlen belőle mintát venni. Másrészt altatásban jobban szemügyre lehet venni valamennyi régiót, meg lehet nézni a daganatgyanús terület pontos kiterjedését. Harmadrészt ha mintavétel közben fellép bármilyen vérzés, akkor azt is könnyebb kezelni.

A nyelvgyökrákot egyszerű fül-orr-gégészeti vizsgálattal diagnosztizálják

A nyelvgyökrákot egyszerű fül-orr-gégészeti vizsgálattal diagnosztizálják

Ha mégis helyi érzéstelenítés mellett történik a mintavétel, akkor görbített eszközök használatára van szükség. A tumor szövettanilag meglehetősen egyhangú, szinte mindig laphám eredetű, de mivel a nyelvgyök tartalmaz nyirok eredetű szöveteket is, annak daganatai is előfordulhatnak a nyelvgyök területén. A nyelvgyök további fejlődéstani érdekessége, hogy ezen a részen alakul ki a pajzsmirigy embrionális korban, átfúrja a nyelvgyököt, úgy száll le a nyakba, majd vándorol egészen annak alsó részéig. A nyelvgyök területén emiatt előfordulhat úgynevezett nyelvgyöki pajzsmirigyállomány is, amelyet el kell különíteni a daganatoktól.

A nyelvgyökrák kezelése

A nyelvgyökdaganatok kezelési terve a betegség klinikai stádiumától, a daganat szövettani jellemzőitől, a beteg korától és egyéb társbetegségeitől, a kezelés várható mellékhatásaitól, a szövődmények esélyétől és a beteg preferenciáitól egyaránt függ. A korai nyelvgyökrákot műtéttel kezelik, de történhet sugárkezelés is, a kettő eredménye összehasonlítható egymással. A műtéti feltárásnál mindig figyelembe kell venni, hogy az milyen kozmetikai torzítást jelentene, mert ha túl nagyot, akkor jobb megoldás lehet a sugárterápia . Előfordul az is, hogy a műtét után külön is szükség van sugárterápiára. Mivel a nyelvgyöknek kétoldali nyirokelvezetése is van, mindig fölvetődik a kétoldali nyaki nyirokcsomórendszer eltávolításának szükségessége is. Ezt bizonyos esetekben szintén ki lehet váltani sugárkezeléssel, amivel meg lehet előzni a daganat nyirokerek mentén történő szóródását.

A műthető daganatoknál az orvosok dönthetnek úgy is, hogy az operáció előtt megpróbálkoznak a sugárkezelés és a kemoterápia együttes alkalmazásával. Utóbbi az úgynevezett indukciós kemoterápia, ami azt jelenti, hogy a beteget néhány kör kemoterápiás, illetve azt kiegészítő célzott terápiás kezelés után képalkotó vizsgálattal megvizsgálják, és felmérik, hogy az adott daganat mennyire reagált a kezelésre. Ha a kemoterápia hatásos, akkor egyidejű sugárkezelés alkalmazásával folytatják, ha viszont úgy tűnik, hogy a daganat kevésbé érzékeny a kezelésre, akkor inkább a műtétet javasolják.

Ha a daganat már előrehaladottabb, esetleg már áttétet is ad, a beteg pedig már nem műthető, akkor különböző palliatív lehetőségek jöhetnek szóba. Ezeknek célja elsődlegesen már nem a gyógyítás, hanem a daganat szóródásának, növekedési ütemének csökkentése, a betegek szenvedésének enyhítése, a lehető legjobb életminőség biztosítása. Eszközei lehetnek egymást követő kemoterápiás kezelések, amelyek kiegészíthetők célzott terápiás kezeléssel. A gyógyszeres ellátás mellett meg kell oldani a betegek táplálását, levegőhöz jutását, a beszéd rehabilitációját. Utóbbiak azért válnak szükségessé, mert a nyelvnek a táplálkozásban és a nyelésben, illetve a hangképzésben is fontos szerepe van.

Az Egyesült Államokban fej-nyaki daganatok kezelésére nemrég immunterápiás gyógyszert is törzskönyveztek, a jövőben ennek alkalmazása is szóba kerülhet. Ilyen hatóanyagok Európában jelenleg klinikai vizsgálati formában lehetnek elérhetőek, de történnek vizsgálatok hormonális kezelésekkel kapcsolatban is.

A nyelvgyökrák rehabilitációja

A nyelvgyökrák kezelése után nagyon fontos szerepe van a rehabilitációnak. Egyrészt újra kell tanulni a nyelést, amihez speciálisan képzett fül-orr-gégészre, foniáterre van szükség. Sugárkezelés után átmenetileg szükség lehet orron keresztül bevezetett tápszondára is, mert a kezelés mellékhatásaként átmeneti nyelési problémák alakulnak ki. Nagyon előrehaladott eseteknél szükség lehet tartós tápszondára, végső esetben a gyomorfal hasra történő kivezetésére.

A nyelvgyökrák gyógyulási esélyei

Egy 2008-ban megjelent tanulmány szerint a nyelvgyökdaganatok kétéves teljes túlélési esélye HPV-negatív daganatok esetében 62 százalékos, HPV pozitív daganatok esetében 95 százalékos. Azaz a HPV okozta betegség teljes és progressziómentes túlélése jellemzően sokkal jobb, mint a dohányzás és alkoholfogyasztás okozta típusoké.

A nyelvgyökrák megelőzése

A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás kerülése mindenképpen csökkentheti a nyelvgyökrák rizikóját. Vannak olyan nőgyógyászok által alkalmazott vakcinák is, amelyeket eredetileg a HPV-fertőzés okozta méhnyakrák megelőzésére fejlesztettek ki, de alkalmasak lehetnek a vírus okozta szájüregi és szájgarati daganatok kivédésére is. Bár erről konkrét bizonyíték még nem áll rendelkezésre, de úgy gondolják, hogy ezek megelőzhetik a nyelvgyökrákot is.

Egyes immunológusok HPV-pozitív nőgyógyászati daganatmegelőző állapotok esetén is fölvetik a vakcináció lehetőségét, de nem azért, mert az megelőzi a rák kialakulását a már érintett területen, hanem mert legalább az újrafertőződés kockázatát csökkenti. Érdekesség, hogy a meglévő megelőző vakcinák mellett jelenleg terápiás vakcinák is elérhetők lehetnek klinikai vizsgálati fázisban.

Szövődmények

A legfontosabb szövődmény a vérzés lehet, mivel a nyelvgyök területén egy viszonylag nagynak számító ér fut, ha pedig a daganat ezt is érinti, akkor a beteg akár el is vérezhet. A tumor, illetve annak kezelése kapcsán beszédproblémák is jelentkezhetnek szövődményként.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész, klinikai onkológusnak.

Kategória: Tumoros megbetegedések

Orvost vagy magánrendelőt keresek Nyelvgyökrák kezelésére! További kérdésem van Nyelvgyökrák témában
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Dr. Kiss György Szülész-nőgyógyász


Kérdezek tőle

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +23 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős, borult lesz az ég, de délkelet felől elkezd vékonyodni, szakadozni a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag