Bőrrákok (nem melanoma) tünetei és kezelése

 Szabó Emese

 

 prof. dr. Telekes András onkológus szakorvos

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a bőrrák?

A bőrrákok a fehér bőrű emberek leggyakoribb daganatai közé tartoznak. Lejellemzőbb formájuk a bazalioma és az elszarusodó laphámrák. A bőr bármely területén előfordulhatnak, azonban a napnak kitett területeken a leggyakoribbak.

A bőrrákok előfordulása

A napsugárzás mennyisége összefüggést mutat a bőrrákok kialakulásának gyakoriságával: Ausztráliában például tízszer gyakoribbak, mint Angliában.

A bőrrákok okai

A bőrdaganatok 95 százalékáért az ultraibolya-A sugárzás (ennek hullámhossza 320-400 nanométer) és az ultraibolya-B sugárzás (ennek hullámhossza 290-320 nanométer) a felelős. Ezek olyan genetikai változásokat okoznak a bőrben, amelyek csökkentik annak természetes immunvédekezését. Az idősebb kor szintén fokozza a bőrrákok kialakulásának esélyét.

A bőrrákok megjelenésének rizikóját növelheti még az immunrendszer gátlása vagy nem megfelelő működése (ilyesmi például szerv-transzplantációnál, vagy AIDS betegségnél fordul elő), de előáll arzénmérgezésnél, rosszindulatú vérképzőszervi betegségeknél is (ilyen például a limfóma és a leukémia). Az elszarusodó laphámrákok gyakoriságát a dohányzás is fokozza.

A bőrrákok tünetei

A bőrdaganatok közül a bazalioma nem képez csomót. A bőr felületen észlelhető elváltozást sokszor ekcémának vagy sebnek gondolják. Ezzel szemben az elszarusodó laphámrák fájdalommentes csomóként észlelhető a bőrben, felette a bőr sokáig ép. Tehát nem olyan, mint egy szemölcs, ami a bőrfelszínen is megjelenik. Mindkét betegség sok évig növekedhet, gyorsan fejlődő típusaik extrém ritkák.

A bőrrákok, mivel láthatók és tapinthatók, könnyen felfedezhető rákos elváltozásnak számítanak. A fő gond inkább az, hogy a jeleket a betegek nem veszik komolyan. Emiatt sokszor évekig növesztik, nem fordulnak vele orvoshoz, csak már akkor, amikor a képlet kozmetikailag zavaróvá, vagy esetleg begyulladva fájdalmassá is válik. Ezért annak, aki olyan csomót vagy nem gyógyuló sebet talál a bőrén (legyen az akármilyen kicsi), amely növekszik, illetve nem múlik el pár nap vagy hét alatt, mindenképpen érdemes orvososhoz fordulnia annak érdekében, hogy szövettani vizsgálattal tisztázhassák a probléma eredetét. Persze kiderülhet, hogy csak aterómáról, tehát a faggyúmirigy eltömődéséről, váladékkal való telítődéséről van szó, de a rosszindulatú daganat meglétét mindenképpen ki kell zárni.

A bőrrákok kialakulásáért többnyire a káros UV-sugárzás tehető felelőssé

A bőrrákok kialakulásáért többnyire a káros UV-sugárzás tehető felelőssé

A bőrrákok diagnózisa

A diagnózis felállítása szövettani vizsgálattal történik, ahogyan minden onkológiai betegség esetén.

A bőrrákok kórlefolyása

A bőrrákok ép immunrendszer mellett ritkán halálosak, mert a beteg előbb-utóbb orvoshoz fordul, az elváltozások sebészéti eltávolítása pedig az esetek döntő többségében gyógyulást is jelent. Nem ép immunrendszer esetén (például krónikus limfocitás leukémiánál) a halálozás aránya akár 10 százalékos is lehet.

Akinek már volt bőrrákja, annak rendszeresen ellenőriztetni kell a bőrét, mivel bazalioma esetén több mint 60 százalék az esélye annak, hogy 5 éven belül egy újabb daganat alakul ki. A kiújulás esélye annál nagyobb, minél nagyobb volt a bazalioma az eltávolításakor.

Az előrehaladott állapotú elszarusodó laphámrákok a nyirokrendszeren keresztül terjedve nyirokcsomóáttéteket adnak (ez nagyjából az esetek 80 százalékában megtörténik), de tüdőáttét vagy csontáttét is előfordulhat. Az áttétképzés esélye a 2 centiméternél nagyobb daganatok esetén nagyjából 6 százalékos.

A bőrrákok kezelése

Ha a bőrrák nem ad távoli áttétet, akkor a műtét az esetek döntő többségében gyógyulást eredményez. Sugárterápia vagy kemoterápia ugyancsak szükséges lehet, különösen az elhanyagolt esetekben. Fontos, hogy a daganatok kimetszése az ép részben történjen, az ép szél pedig nagyobb legyen 4-5 milliméternél. Általános szabály, hogy minél nagyobb a képlet, annál nagyobb metszés szükséges, emiatt nagy képlet esetén plasztikai sebész közreműködésére is szükség lehet, különösen arcról történő eltávolítás esetén. Erre azonban csak ritkán kerül sor, mert a bőrdaganat kisebesedhet, illetve kozmetikai okokból e betegek rendszerint már hamarabb orvoshoz fordulnak.

A bőrrákok gyógyulási esélyei

Ha a bőrdaganatokat időben felismerik és kezelik, szinte 100 százalékos a gyógyulási esély. Nehézséget csak az okozhat, ha a daganat olyan területen jelenik meg, amelyet a beteg nem lát (például a háton). Ilyen esetekben az elváltozást a partner veheti észre. Ha a daganat felismeréskor már nagyon előrehaladott, áttétet adott, akkor ugyanolyan rossz a túlélési esélye, mint más áttétes rákoknál.

A bőrrákok megelőzése

A megelőzést segíti, ha kerüljük a bőr napsugárzás okozta károsodását, illetve mellőzzük a szolárium használatát is. A bőr rendszeres ellenőrzése, ellenőriztetése a korai felismerés érdekében fontos.

Szövődmények

Szövődmény csak az áttétképződés lehet.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük prof. dr. Telekes András onkológusnak, a Semmelweis Egyetem Geriátriai Tanszéki Csoport munkatársának.

Kategória: Bőr- és nemi betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Bőrrákok (nem melanoma) kezelésére! További kérdésem van Bőrrákok (nem melanoma) témában
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Dr. Jurcsik ÁgnesBőrgyógyász, allergológus


Kérdezek tőle

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +23 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt tovább vékonyodik, csökken a felhőzet, pár órára kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag